Extra nieuwsbrief Gemeente Purmerend Werken & Ondernemen 2

Corona-maatregelen verlengd tot en met 28 april

Het kabinet heeft dinsdag bekend gemaakt dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. In de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Onder andere sportaccommodaties, horeca, kappers en kinderopvang blijven dus dicht tot en met 28 april. Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht.

De verlenging is noodzakelijk om de verspreiding van het coronavirus te kunnen controleren, kwetsbare groepen te beschermen en ervoor te zorgen dat zorgverleners en ziekenhuizen de grote druk aankunnen. Hoewel misschien niet onverwachts, is het voor u als ondernemers een moeilijke boodschap. Als gemeente steunen we u, waar mogelijk.


Ondernemers: help ook elkaar

Wethouder Mario Hegger: “Als overheid proberen we ondernemers te helpen waar we kunnen, maar bedrijven kunnen elkaar ook helpen. Sommige bedrijven zien nu hun omzet juist stijgen. Misschien kunnen zij andere lokale ondernemers een handje helpen, bijvoorbeeld door hun producten op te nemen in het assortiment. Verhuurders van bedrijfspanden zouden coulant kunnen zijn met het innen van de huur. Als we allemaal zoveel mogelijk proberen elkaar te helpen, dan zorgen we ervoor dat er na de crisis nog steeds een gezond ondernemersklimaat is in Purmerend. Daar hebben we allemaal baat bij. We moeten er met elkaar voor zorgen dat niemand tussen de wal en het schip valt. Daar zetten we ons ook als gemeente voor in. Ik reken er wel op dat u alleen steun vraagt, als u dat echt nodig heeft.”


#supportyourlocals

Er ontstaan in Beemster en Purmerend verschillende initiatieven om lokale ondernemers te steunen. Zo voert het Bureau Toerisme Laag Holland campagne voor de lokale ondernemers. Biedt u afhaalmaaltijden aan? Of kunnen klanten uw producten online bestellen? Mail naar info@laagholland.com voor een vermelding op hun website.

Ze werken daarbij samen met Visit Beemster, die lokaal aandacht vraagt voor de BeemSTERREN. Ze maken reclame voor afhaalrestaurants en het kopen van voedsel en bloemen direct bij de boer. Ook de winkels in de binnenstad van Purmerend slaan de handen ineen. Op purmerendwinkelstad.nl/daadkracht staan mooie voorbeelden van winkels die bezorgen of afspraken maken voor winkelbezoek.


Veilig winkelen – ook met mooi weer!

Vorige week werden er nieuwe maatregelen bekend gemaakt om veilig winkelen te garanderen, zowel voor klanten als voor medewerkers. De richtlijnen vindt u hier. We zien dat u als ondernemers de richtlijnen goed toepast. We maken ons wel zorgen om het weekend dat komen gaat. Het wordt mooi weer. Dat betekent dat mensen wellicht in de verleiding komen om naar buiten te gaan. Vooral tuincentra en bouwmarkten blijken in trek.

Wij doen als gemeente via onze kanalen een nadrukkelijke oproep aan de inwoners van Purmerend en Beemster om ook met het mooie weer thuis te blijven. Verwacht u toch grote drukte? Neemt u dan waar nodig extra maatregelen.


‘Help ons oogsten’ en ‘samen tegen voedselverspilling’

De agrarische sector wordt op allerlei manieren geraakt door de coronacrisis. Zo is er in de sierteeltsector weinig tot geen werk op dit moment en leeft er binnen andere sectoren weer onrust over de inzet van mensen. Heeft u tijdelijk werknemers nodig? Of hebben uw medewerkers juist geen werk? De site helponsoogsten.nl brengt vraag en aanbod bij elkaar. Het initiatief Samen tegen voedselverspilling maakt samen met alle bedrijven en ondernemers een vuist en bundelt krachten om zoveel mogelijk goed voedsel een waardevolle bestemming te geven.


Uitbreiding TOGS-regeling: ook ondernemers in de non-food kunnen aanvragen doen

Extra groepen ondernemers in de non-food-sector, zoals winkeliers, kunnen vanaf maandag 30 maart ook gebruikmaken van de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS). Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) maakte onlangs de uitbreiding van de regeling bekend. De TOGS is specifiek bedoeld voor bedrijven die rechtstreeks worden getroffen door kabinetsmaatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Op deze website kunt u kijken of u voor deze regeling in aanmerking komt. Of gebruik deze handige tool om te checken welke regeling u kunt gebruiken.


Medische hulpmiddelen gezocht

Er dreigt een tekort aan medische hulpmiddelen. Daarom heeft het Rijk een consortium Inkoop opgericht. Maakt uw bedrijf medische hulpmiddelen of kunt u daartoe overgaan? Kijk dan hier of u iets voor het consortium kunt betekenen. Particuliere initiatieven voor bijvoorbeeld het inzamelen van kleine voorraden die mensen zelf nog hebben, kunnen zich melden via beschermingsmiddelen@rodekruis.nl. Zij zullen dan contact met u opnemen en doorgeven waar u uw producten naar toe kunt sturen.


Provincie en waterschap schieten ondernemers en organisaties te hulp

Ook de provincie Noord-Holland en het Hoogheemraadschap Noord-Holland Noord helpen ondernemers en organisaties die zijn getroffen door de coronacrisis. Zo respecteert de provincie afspraken met leveranciers en gaan bouw en aanbestedingen door zolang dat landelijk is toegestaan. De maatregelen van de provincie vindt u hier. Bij het Hoogheemraadschap kunt u uitstel van betaling aanvragen voor de waterschapsbelasting. Dat kan telefonisch. Het Hoogheemraadschap is te bereiken op werkdagen van 09:00 tot 15:00 uur via telefoonnummer 072 – 582 8282.


12 tips om liquiditeitsproblemen te voorkomen

De coronacrisis begint de economie nu hard te raken. Ondernemers in veel sectoren komen in acute liquiditeitsproblemen. Stichting MKB Financiering en ONL voor Ondernemers hebben samen een checklist voor zzp’ers en MKB-ondernemers gemaakt met 12 tips om liquiditeitsproblemen te beperken en enkele concrete tips om op korte termijn aan extra financiering en liquiditeit te komen.


Coronamonitor ArbeidsMarktInZicht

Het coronavirus en de maatregelen die het kabinet getroffen heeft om de verspreiding ervan te beperken, zullen grote economische gevolgen hebben. Hoe groot die zijn, is echter zeer onzeker. Actuele, onderbouwde informatie is een absolute voorwaarde om effectief te kunnen reageren op de economische impact en de gevolgen voor de arbeidsmarkt. Daarom is binnen de website ArbeidsmarktInZicht een monitor voor het Coronavirus ingericht.


Informatie over maatregelen

Alle informatie over de maatregelen voor ondernemers in nood vindt u op onze website: purmerend.nl/ondernemers. U kunt ook contact opnemen met het Loket Ondersteuning Ondernemers. Stuur een mail naar ondernemersloket@purmerend.nl. Of neem telefonisch contact op. We zijn dagelijks tussen 9.00 – 12.00 en 13.00 – 16.00 uur te bereiken via (0299) 452 400.


Bekijk hier de digitale versie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *