Extra nieuwsbrief Gemeente Purmerend Werken & Ondernemen

Beste ondernemers,

Het zijn zware tijden voor veel ondernemers in Purmerend. De maatregelen om het coronavirus terug te dringen worden in veel sectoren hard gevoeld. We willen u als gemeente helpen waar dat kan. In deze nieuwsbrief informeren we u graag over tijdelijke maatregelen en verordeningen die u als ondernemer raken en over hulp die de overheid u kan bieden.

Met vriendelijke groet,

Mario Hegger
Wethouder gemeente Purmerend


Nieuwe maatregelen die betrekking hebben op ondernemers

Maandag nam de Rijksoverheid nieuwe maatregelen om het coronavirus terug te dringen. Twee daarvan hebben consequenties voor ondernemers:

Kappers, schoonheidsspecialisten en andere contactberoepen sluiten de deuren
Voor kappers, schoonheidsspecialisten en anderen in zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging geldt tot 6 april dat zij helaas hun vak niet meer mogen uitoefenen. Voor fysiotherapeuten geldt: werk zoveel mogelijk via beeldbellen. Heeft u vragen over of uw onderneming binnen deze regeling valt? Neemt u dan contact op met Loket Ondersteuning Ondernemers. De contactgegevens vindt u verderop in deze nieuwsbrief.

Winkels zijn verplicht maatregelen te treffen voor 1,5 meter afstand
Winkeliers zijn vanaf vandaag verplicht maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat iedereen in hun winkel 1,5 meter afstand houdt. Dat kan bijvoorbeeld door strikt deurbeleid te hanteren en deze regels duidelijk zichtbaar op uw voordeur en in de winkel te hangen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) zorgt samen met brancheorganisaties voor richtlijnen die winkels voor hun deur kunnen hangen om bezoekers en personeel hier op te wijzen.


Noodmaatregelen vanuit de Rijksoverheid

Omdat veel ondernemers hun omzet zien dalen, heeft de Rijksoverheid een aantal noodmaatregelen getroffen. Op www.purmerend.nl/ondernemers vindt u een overzicht van de maatregelen en geven we aan waar u terecht kunt om hiervoor in aanmerking te komen.


Extra hulp voor ondernemers in Purmerend

De gemeente Purmerend hebben besloten extra maatregelen te treffen om ondernemers te ondersteunen:

• Over de maanden maart, april en mei 2020 heft de gemeente Purmerend geen precario.

• Ondernemers kunnen uitstel van betaling van de OZB aanvragen. Dat kan door een e-mail te sturen naar invordering@purmerend.nl of te bellen met nummer (0299) 452 870.

• Tot 1 juni 2020 sturen we geen aanmaningen en dwangbevelen als een ondernemer achterstand heeft bij het betalen van gemeentelijke heffingen en belastingen.

• We sporen eigenaren van bedrijfspanden nadrukkelijk aan coulant te zijn bij het innen van de huur.

• Op verzoek van de BOF (Binnenstad Ondernemingsfonds), BIZ Koemarkt en BIZ Wormerplein kan de heffing van reclamebelasting of BIZ-bijdrage worden opgeschort. De ondernemers die hiermee te maken hebben, krijgen apart een brief. De gemeente is hierover met de besturen in overleg.

• We hebben een Loket Ondersteuning Ondernemers ingericht, waar ondernemers terecht kunnen met vragen over alle noodmaatregelen.


Tijdelijke maatregel: alle eetgelegenheden mogen maaltijden afhalen en bezorgen

Horecaondernemers hebben een zware tijd door alle maatregelen rondom het terugdringen van het coronavirus. Daarom mogen tijdelijk alle eetgelegenheden maaltijden bezorgen of laten afhalen om zo extra inkomsten te genereren. Hieraan is wel een aantal eisen verbonden. Die zijn nodig om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Alle voorwaarden vindt u hier.


Hulp of advies nodig?

Het aantal noodmaatregelen voor ondernemers is groot. Het is niet gemakkelijk om te bepalen waar u gebruik van kunt maken. Ook is het soms een zoektocht bij welk loket u zich kunt melden. Wij helpen u graag. Kijk voor meer informatie op www.purmerend.nl/ondernemers. U kunt ook contact opnemen met het tijdelijke Loket Ondersteuning Ondernemers van de gemeente. We zijn dagelijks tussen 9.00 – 12.00 en 13.00 – 16.00 uur bereikbaar met telefoonnummer: (0299) 452 400.


Laag Holland maakt reclame voor lokale ondernemers

Bureau Toerisme Laag Holland zet zich de komende tijd in om lokale ondernemers bij de inwoners van de regio te promoten. De pagina www.laagholland.com/lokaal is momenteel speciaal ingericht om alle (recreatief gerelateerde) initiatieven, ontstaan door de maatregelen tegen het Corona-virus) in Laag Holland te verzamelen. Van lokaal (online) shoppen, adressen voor de meest smaakvolle afhaal- en bezorgmogelijkheden en locaties voor verse streekproducten direct van het land. Regiobewoners kunnen hier gemakkelijk vinden waar zijn nu terecht kunnen voor hun dagelijkse benodigdheden én tegelijkertijd de lokale ondernemers steunen. Kijk voor meer informatie op de website.


Subsidies om economische schade te compenseren

Om tegemoet te komen in de economische schade ten gevolge van deze maatregelen, hebben de EU en ook de Nederlandse regering aangekondigd enorme budgetten beschikbaar te stellen. Deze budgetten vertalen zich onder meer in nieuwe of aangepaste financieringsprogramma’s en subsidieregelingen. De website vindsubsidies.nl houdt voor ondernemers in de gaten welke extra subsidiemogelijkheden er komen. Lees meer op hun website.


Coronaloket Kamer van Koophandel

Ook de Kamer van Koophandel heeft een noodloket ingesteld voor ondernemers die getroffen zijn door de coronamaatregelen. Informatie hierover vindt u op www.kvk.nl/corona.


Ondernemers in de horeca

Ondernemers in de horeca kunnen met vragen terecht bij Koninklijke Horeca Nederland via www.khn.nl/corona, corona@khn.nl en (0348) 489 411.


Bekijk hier de webversie van deze nieuwsbrief.