Hoopgevende aftrap Purmerend-Werkt

Purmerend-Werkt begint te leven!
Die conclusie trok het merendeel van de aanwezigen tijdens de kick-off, afgelopen maandagavond in P3. Rond de 100 nieuwsgierigen waren afgekomen op de aftrap van het door de gemeente, het Purmerendse onderwijs en het bedrijfsleven geïnitieerde evenement, dat op zondag 27 januari 2019 in de binnenstad wordt gehouden. De sfeer was goed en het enthousiasme groot.

Op de laatste zondag van januari volgend jaar zijn Koemarkt, Eggert Winkelcentrum, theater de Purmaryn, de Koepelkerk en de omliggende straten decor van één gecombineerde banen- en (vervolg)opleidingsmarkt. De dag heeft verder tot doel om een groot aanbod aan stageplekken te presenteren, kennis te maken, leerlingen opdrachten te laten maken en, tot slot, een gezamenlijk feestje te bouwen. Om het maximale rendement te halen hebben de horeca, PCO, gemeente Purmerend, PRO, Purmerendse Scholen Groep (Jan van Egmond College, Da Vinci College, SG Nelson Mandela, SG Antoni Gaudi, SG Gerrit Rietveld en SG W.J. Bladergroen), Horizon College en Regio College zich verenigd op een wijze die nog niet eerder in Purmerend is gebeurd. Niet vreemd dat verreweg de meeste bezoekers zoiets hadden van: als dit toch eens mocht lukken, zijn we echt uniek en kunnen we er misschien een jaarlijks of tweejaarlijks evenement van maken. Op zich al reden voor een positieve teneur van de kick-off.

Positieve gevolgen
Na de inleidende woorden van Thierry van der Weide, projectleider van O3 en vanuit die hoek betrokken bij Purmerend-Werkt, nam wethouder Harry Rotgans als eerste de microfoon. Rotgans liet weten de samenwerking tussen overheid, onderwijs en ondernemers toe te juichen en schetste de ongekende mogelijkheden. “Ik geloof in dit samenwerkingsverband. Ik zie voor alle drie sectoren positieve gevolgen”. Op de vraag van Van der Weide of de gemeente als werkgever ook interesse heeft om met een kraam deel te nemen aan het evenement, antwoordde de wethouder kort en krachtig: “Natuurlijk, ook wij willen goed personeel”.

Interessant voor onderwijs
René Visser is sectordirecteur bij de Purmerendse Scholen Groep en is bijna 40 jaar verbonden aan het onderwijs in de Marktstad (“ik ben ooit begonnen op scholengemeenschap De Klink”). Visser toonde zich ingenomen met de aanwezigheid van zoveel aan het onderwijs gelieerde bezoekers. “Purmerend-Werkt is buitengewoon interessant voor het onderwijs, de leerlingen en het bedrijfsleven. Deze partijen moeten in staat zijn om elkaar te vinden tijdens het evenement”, aldus Visser, die er aan toevoegde dat helemaal voor het bedrijfsleven veel te halen is op 27 januari 2019. “Buiten de jongeren die een zaterdagbaantje hebben, kent nagenoeg niemand bedrijventerrein De Baanstee. Purmerend-Werkt is bij uitstek een gelegenheid om die achterstand in te halen”.
Namens de Purmerendse Regio Ondernemers (PRO) nam Marije Dekker, een van de voorzitters, het woord. “Dit is een positieve ontwikkeling, ik denk ook echt dat het uniek is wat hier aan het ontstaan is”. Dekker, ook partner bij Abma Schreurs, onderschreef haar woorden met de mededeling dat het advocaten- en notarissencollectief inmiddels al een kraam op Purmerend-Werkt heeft gereserveerd.

Belevingswereld van jongeren
Henny Maes, directeur van Rabobank Waterland en Omstreken, is van mening dat de dag vooral kan dienen om aansluiting te vinden met de jongere doelgroep. “Hoe je het wendt of keert, het is een groep waar we steeds minder grip op hebben. Ze opereren veel individualistischer dan we allemaal voor mogelijk hebben gehouden. Hoe kunnen we die nou binden?”, vraagt Maes zich hardop af. “We moeten zien dat we in de belevingswereld van deze jongeren komen. We hebben ze keihard nodig. Als ik alleen al naar ons als grootbank kijk, zie ik grote mogelijkheden voor jongeren die straks hooggeschoolde banen gaan invullen, zoals bouwers van apps”.

Mooie combinatie
Tot slot nam Angelique Proper, algemeen projectleider van Purmerend-Werkt, het woord. Zij gaf een korte en heldere uitleg van de invulling op 27 januari 2019. “Laat ik voorop stellen dat ik het fantastisch vind dat jullie in zo groten getale aanwezig zijn. Maar er moet nog wel wat gebeuren om de dag tot een succes te maken. Natuurlijk hebben we sponsors nodig en ook de werkgroepen kunnen nog wel aanvulling gebruiken. Ik denk dat het een superdag gaat worden, met een unieke combinatie van vacatures, bedrijfspresentaties, opleidingen en vervolgopleidingen en niet te vergeten optredens van bandjes uit Purmerend”, aldus Proper tot slot.

Dit artikel verscheen eerder op Rodi.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *