INRETAIL: Corona en retail update 19 maart 2020

INRETAIL: CORONA EN DE RETAIL – 19 MAART 2020
INretail is er voor iedereen die een (web)winkel heeft in retail non-food. Al 100 jaar helpen we ondernemers vooruit. Namens 13.000 winkels knokken wij voor een sterke winkeleconomie. Wij kennen de markt door en door en geen vraag is ons te gek. Zo maken we ondernemen makkelijker.


Actielijst: dit moet je zo snel mogelijk regelen

We hebben het voor je op een rij gezet. Er zijn een aantal acties die je zo snel mogelijk moet doen, om straks optimaal gebruik te kunnen maken van de nodige maatregelen uit het steunpakket.
1. Vraag uitstel betaling belasting aan.
2. Vraag zo snel mogelijk E-herkenning aan. Je hebt dit nodig om straks een beroep te doen op NOW.
3. Vraag uitstel aan van je huur aan.
4. Kijk wat je samen met je leveranciers kunt regelen.
5. Vraag uitstel aan bij je bank voor aflossing en rente. Let op dat je dan wel eerst andere schade beperkende maatregelen hebt genomen.
6. Denk in scenario’s wat je moet doen in welke situatie.
7. Denk na over een alternatief verkoopkanaal naast je fysieke winkel.
8. Vraag nu uitstel van lokale lasten aan, zoals OZB.
9. En natuurlijk wil je nog veel meer doen. Zoals aanvragen NOW, of een aanvraag van de eenmalige uitkering, of een aanvraag voor de tijdelijke uitbreiding van de bijstand voor ondernemers. Helaas kan dat allemaal nu nog niet omdat de regelingen worden uitgewerkt. Zodra deze bekend zijn, informeren wij je.
We zijn ondertussen heel hard bezig om duidelijkheid te krijgen over of ondernemers gebruik kunnen maken van het NOW als zij zelf besluiten de winkel te sluiten. Deze vraag staat uit op het hoogste niveau.


Scenario’s

We blijven benadrukken dat het denken vanuit scenario’s helpt om je voor te bereiden. We zien steeds meer winkels die uit eigen initiatief sluiten. Houd rekening met het scenario dat meer winkels om je heen sluiten. Wat ga jij doen? Trek hierin op met collega-ondernemers. Vraag jezelf ook af wat de consequenties zijn van een volledige ‘lockdown’. In dit laatste scenario raden wij je aan dat er een kans is dat als de overheid hiertoe overgaat, het best een acuut besluit kan zijn. Wij blijven de overheid volgen en houden intensief contact met het kabinet, VNO-NCW en MKB en houden jullie natuurlijk op de hoogte.


Andere scenario’s

Naast volledige sluiting zien we ook ondernemers die kiezen voor kortere openingstijden. Of ondernemers met vernieuwende oplossingen: van online modeshows tot langere openstelling van de winkels voor 1-op-1 dienstverlening. Wij zijn er voor alle ondernemers in al de denkbare scenario’s. Lees meer >>


Pensioenfonds Detailhandel geeft uitstel betaling

Dankzij de inzet van INretail heeft het Pensioenfonds Detailhandel besloten om werkgevers uitstel te geven op de betaling van de premie. Ondernemers moeten zelf uitstel vragen en kunnen dan uitstel krijgen voor maximaal 90 dagen. We hebben een voorbeeldbrief uitstel betaling pensioenafdracht voor je ontwikkeld, die je hier kan downloaden. Meer tools en handige documenten hebben we hier voor je verzameld.


Banken geven half jaar uitstel voor aflossingen

De banken ABN AMRO, ING, Rabobank, de Volksbank, Triodos Bank en BNG Bank hebben besloten om kleine ondernemingen zes maanden uitstel van aflossing te geven op hun lopende leningen. Het gaat om in de kern gezonde ondernemingen met een financiering tot € 2,5 miljoen. De banken kijken of uitbreiding naar hogere verplichtingen mogelijk en noodzakelijk is. INretail adviseert om bij hogere verplichtingen dan € 2,5 miljoen het gesprek aan te gaan met jouw bank.

Ondanks dat we positief zijn over deze maatregel, blijven we knokken voor het makkelijk maken van een financieringsaanvraag bij banken. We ontvangen veel signalen dat banken de aanvraag erg ingewikkeld maken.


Steun voor winkelondernemers

Vanmorgen werden winkelondernemers in IJsselstein bezocht door staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken, Jacco Vonhof, voorzitter van MKB Nederland en Jan Meerman. De burgemeester ontving hen om met ondernemers te praten over de impact van de corona crisis. Er is veel respect voor ondernemers die open blijven en met creativiteit blijven ondernemen. Lees meer >>


Versnelde uitverkoop: ja/nee?

Ondernemers vragen INretail lobby te voeren tegen vroegtijdige hoge kortingen. Tegelijk zeggen andere ondernemers “waag het niet want NU heb ik liquiditeiten nodig”. Als vertegenwoordiger van al deze verschillende meningen kan INretail geen positie innemen en dus geen lobby op dit onderwerp voeren. De ACM, Autoriteit Consument en Markt, verbiedt ook zulke afspraken.


Live Blog

Volg het INretail live blog: https://www.inretail.nl/corona-in-de-retail-liveblog/

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *