Mobiliteitsvisie 2040 Purmerend op 11 Januari

Mobiliteitsstudie Purmerend

De commissie SOB van de gemeenteraad bespreekt 11 januari een nieuwe mobiliteitsvisie voor onze stad. De visie richt zich op 2040, inmiddels hét jaartal dat Purmerend gebruikt om de toekomst te benoemen. Mobiliteit is tweemaal besproken met ondernemers, in het kader van de retailagenda. Ook is er een stadsgesprek gewijd aan mobiliteit.

Ondernemers benoemen al jaren de verkeerssituatie in onze stad als een knelpunt. Dwars door de stad loopt een route voor doorgaand verkeer en dat zorgt soms voor een rij bij kruisingen en verkeerslichten. Ook ervaren ondernemers veel parkeerdruk.

De mobiliteitsvisie geeft richting aan de verkeerseffecten die de groei van onze stad met zich meebrengt.

Mensen stellen steeds hogere eisen aan mobiliteit, Purmerend wil aan deze mobiliteitsbehoefte tegemoet komen. Tegelijkertijd verwachten we voor de lange termijn een afname van de mobiliteitsvraag. De groei van de bevolking neemt uiteindelijk af en de ontwikkelingen in mobiliteit zullen waarschijnlijk minder beslag op de ruimte leggen.

Ons bestuur wil op de korte termijn een aantal mobiliteitsoplossingen realiseren. Zo kijken we naar parkeervoorzieningen in en om het centrum en een parkeerverwijssysteem. De PostNL-locatie is een goed voorbeeld: hier kunnen niet alleen woningen komen, maar ook parkeerplaatsen. Deze zijn deels bedoeld voor bezoekers aan de stad.

Op langere termijn wil ons bestuur toe naar een ringweg om Purmerend. Dit zou voor de inwoners van onze woonwijken veel oplossen in de aanrijtijden van de A7, de N244 en de N235. Als het doorgaand verkeer een alternatief heeft, hoeft het niet meer door het stadshart. Zo ontstaan mogelijkheden voor een autoluw centrum, waar de bereikbaarheid van de winkels gegarandeerd blijft, en langparkeerders goed gefaciliteerd worden met parkeervoorzieningen langs de rand. Het centrum biedt dan ruimte voor de bezoeker, om rustig in een schone omgeving boodschappen te doen of van de horeca te genieten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *