Ontwikkelaar Attica heeft plan voor markthal op het NUKA terrein Koemarkt

Pieter Dooper van Attica vertelt: “De gemeente reageerde enthousiast op dit schetsontwerp. Het ontwerp is de afgelopen periode besproken en afgestemd met en binnen de gemeente. Ook is een aantal belangengroepen gevraagd feedback te geven. De fase van planvorming is bijna afgerond en iedereen is tot nu toe onverdeeld enthousiast. Deze markthal gaat heel veel bezoekers trekken.”
De markthal zou komen te staan op een deel van het zogenoemde NUKA (nuchtere kalveren; waar vroeger de kalveren werden verhandeld) terrein, tussen de Koemarkt en de Plantsoenstraat. Woordvoerder en projectleider Pieter Dooper van Attica is enthousiast over het plan. “Purmerend was altijd De Marktstad en met deze markthal is er weer van alles op dat gebied mogelijk. Denk aan de markthallen die je vaak in Franse steden ziet.” De markthal wordt ingericht voor multifunctioneel gebruik. Voor allerlei soorten markten, maar is ook geschikt voor vele verschillende evenementen. Boven de markthal komen 7 exclusieve appartementen. Attica wil een ‘monumentaal’ gebouw neerzetten en is van plan in het ontwerp elementen uit de geschiedenis van Purmerend op te nemen (denk daarbij aan: stadspoorten, wapens, het thema drooglegging, het Ursula klooster, etc.).

Geschiedenis
Architect Jan Rietvink uit Oosthuizen toog o.a. naar Zierikzee om de sfeer van een dergelijk gebouw te proeven. Hij had het plan voor de markthal in Purmerend begin september vorig jaar al klaar, waarna het college van B & W van Purmerend ermee is geconfronteerd. Volgens het plan wordt de markthal 6 ½ meter hoog, met daarboven de zeven luxe appartementen in de grootte van 120 – 260 m2. Het gebouw krijgt een koperen dak. Pieter Dooper heeft een studie gemaakt om zoveel mogelijk de geschiedenis van Purmerend in het plan te verwerken. Denk aan de stadspoorten, het wapen en de ontwikkeling van vissersdorp tot marktstad. Dooper sprak o.a. met Vincent Nijenhuis, en de Vereniging Historisch Purmerend. Het plan is ook voorgelegd aan de Klankbordgroep Stadspromotie Purmerend. “De reacties waren zeer positief. Door hun opmerkingen kunnen we historie meegeven aan een splinternieuw gebouw,” aldus de projectleider.

Mooie aansluiting
De markthal beslaat ongeveer 700 m2 op een grondplan van 1000 m2 en zal in de breedte aansluiten op Proeflokaal Bakker en de Plantsoenstraat. Daarmee blijft tussen restaurant De Stallen/het Wokrestaurant aan de ene kant en de nieuwe markthal aan de andere kant zo’n 1300 m2 plein over, dat een mooie aansluiting biedt op de Koemarkt en niet voor parkeren bestemd gaat worden. Het idee is betontegels, zoals op de Koemarkt, als vloer door te trekken naar het nieuw ontstane plein en de markthal. Het historische Marktmeesterhuisje zal iets verplaatst moeten worden, mogelijk naar de rand van de Koemarkt, waar het nog veel prominenter aanwezig kan zijn. De voorzijde van de nieuwe markthal is van glas, en kan geopend en gesloten worden. Dit geeft volgens Dooper een heel open en licht idee. Aan de zijde van de Koemarkt en de Plantsoenstraat zou een oude stadspoort de toegang moeten verschaffen voor de appartementen. “Op deze manier komt ook de Plantsoenstraat weer prominenter in beeld,” zegt Dooper.

Veel soorten markten
Als functies ziet de woordvoerder van Attica veel markten (vismarkt, brocante, antiek, etc.), gecombineerd met ondersteunende horeca en kleinschalige kortstondige detailhandel (pop-up winkels; tijdelijke winkels/marktkramen, die voor een paar dagen tot een week te huur zijn). Dooper ziet het nieuwe project niet als een verplaatsing van de warenmarkt, maar als een mooie aanvulling erop. “Je kunt hier gewoon tijdelijk een ruimte huren,” zegt hij. Pieter Dooper vervolgt: “Het ziet er naar uit dat partijen, gemeente en Attica, er uit gaan komen en de definitieve besluitvorming op korte termijn kan worden afgerond. Daarna begint uiteraard het traject van verdere afstemming met de buurt en het doorlopen van de planologische procedure, inclusief de bestuurlijke besluitvorming. Ook moeten er nog zaken geregeld worden, zoals de verplaatsing van het gemeentelijk monument ‘Marktmeesterhuisje’ en het doorrekenen van het effect van het opheffen van de parkeerplaatsen op dit deel van de Koemarkt op de totale parkeercapaciteit in het centrum, het parkeerbeleid.”

Parkeerplekken
Dooper zou het zeer betreuren als het onttrekken van de zeventig parkeerplekken op het NUKA terrein het struikelblok zou zijn voor dit unieke plan. “Ook wij als projectontwikkelaar willen dat Purmerend over goede parkeervoorzieningen beschikt en blijft beschikken. Hij wijst erop dat ook op drukke tijden de bovenverdieping van parkeergarage ’t Lammetje leeg staat. Zijn kantoor kijkt er direct op, zodat hij dit al lange tijd in de gaten houdt. Bovendien benadrukt hij dat veel mensen niet weten dat de Qpark parkeergarage in de Nieuwstraat (Eggert Winkelcentrum) tegenwoordig 24/7 open is. “Omdat er een dicht hek voor staat, weten de mensen vaak niet dat het open gaat, zodra je het met de auto nadert. Parkeergarage Claxonate is wel om 18.30 uur dicht en die parkeergarage wordt meestal matig gebruikt en ’s avonds dus in het geheel niet,” aldus Dooper. Volgens de projectleider heeft de binnenstad van Purmerend straks de beschikking over meer dan 800 parkeerplekken in de garages, nog afgezien van de mogelijkheden bij het oude kerkhof Plantsoenstgracht/Nieuwstraat en langs de Achterdijk/Weerwal. Hij wijst ook op gemeenteplannen om elders in de binnenstad extra parkeerfaciliteiten te realiseren bij nieuwe ontwikkelingen.

Monument
Attica heeft recentelijk de villa Clementine aan de Plantsoengracht en de Doelestallen gerenoveerd en zou met de bouw van de markthal Purmerend een ‘monument terug willen geven’. “Dit is een cadeau voor alles wat in de loop der jaren uit Purmerend aan historie is verdwenen,” aldus Pieter Dooper. Als de planologische procedure is doorlopen kan het plan mogelijk 1 juni a.s. worden ingediend en zou in 1 juli 2018 mogelijk een onherroepelijke bouwvergunning verkregen zijn. “We zullen zorgen dat we dan meteen op 2 juli starten. We rekenen op een bouwtijd van een jaar.”

Voor vragen, informatie en/of opmerkingen: info@atticavastgoed.nl

Dit artikel verscheen eerder op 3 April 2017 via RegioZaken.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *